Nyheder

Nu: Flere med styr på hjertestarteren

”Hey du. Er du frisk? Hallo? Hallo!? Hjælp!”

Der grines lidt i lokalet. Men det kan blive alvor. Derfor er 25 svømmehalsgæster dukket op til den livredningsworkshop, som East Kilbride Badet har inviteret til - på opfordring fra nogle af vores trofaste morgensvømmere.

Foran på gulvet ligger der en plasticdukke, som har fået monteret udstyr fra kassen med hjertestarteren, som står åben ved siden af. Over dukken sidder Stig Simonsen på knæ og fortæller, hvad man skal være opmærksom på, når man har at gøre med en person, der har fået hjertestop.

”Vi skaber frie luftveje, og ser om han trækker vejret”, siger Stig, mens de fremmødte interesseret læner sig frem for bedre at kunne se.

Ved siden af Stig står Thomas Kirk. De er begge livreddere i East Kilrbide Badet, og de har begge prøvet at stå i situationer, hvor et menneske havde brug for livredning. Desuden træner de sammen med de andre livreddere løbende, så de holder deres viden ved lige. I dag lærer de fra sig:

Det er jo en kæmpe fordel, hvis nogle af de gæster, der alligevel er i svømmehallen kan hjælpe aktivt til, hvis der skulle komme et ildebefindende. Samtidig har vores morgenbadere selv efterspurgt mere viden om, hvordan man bruger hjertestarteren. Derfor blev vi enige om at lave den her gratis livredderworkshop til nogle af dem, der kommer rigtig meget i East Kilbride Badet,” siger Thomas.

Øvelse gør mester

Efter introduktionen er det på tide selv at prøve kræfter med hjertestarter og dukke. Svømmehalsgæsterne, der i dag er deltagere på livredningskurset, indtager gulvet og afprøver hvor hårdt et tryk, der egentligt skal til for at trykke dukkens brystkasse 4-5 centimeter ned.

”Jeg kommer her i dag for at få genopfrisket det. Jeg ved allerede mange af tingene, men man glemmer det jo, hvis man ikke tager sådan noget en gang imellem”, siger en af deltagerne og fortsætter: ”man må jo gøre, hvad man kan for at hjælpe – og hvis man får reddet én, så er man jo en lykkelig mand”.

Sådan bliver du en bedre livredder allerede i dag:

Forberedelse:

  • hent appen ”112”, så du let og hurtigt kan ringe op til alarmcentralen og på samme tid angive din placering
  • hent appen ”hjertestarter” for at kunne finde nærmeste hjertestarter uanset, hvor du er
  • Læg mærke til, hvor hjertestarteren er placeret ved East Kilbride Badet og andre steder, hvor du ofte kommer. I East Kilbride Badet har vi en hjertestarter ude ved hoveddøren, som du altid kan komme til. Inde i svømmehallen hænger også én, men da der oftest vil være dygtige livreddere til stede i badets åbningstid, så er det nok ikke den, du kommer til at bruge.

Når uheldet er ude – førstehjælp og hjertemassage

Når det handler om at holde hjertet i gang på en person, der har fået hjertestop, så er ingenting det værste, du kan gøre. Derfor bør du altid forsøge at hjælpe – og tilkalde hjælp. Men hvordan er det nu lige, man skal gøre? Følgende beskrivelse er hentet fra falck.dk:

  1. Er personen bevidstløs?
    • Tal og rusk behersket i personen.
  1. Er der frie luftveje?
    • Skab frie luftveje
    • Se, lyt og føl i max 10 sekunder
    • Er der normal vejrtrækning, skal personen lægges i stabilt sideleje
  1. Er der IKKE normal vejrtrækning?
    • Tilkald hjælp: Ring 1-1-2 hurtigst muligt, og altid inden du begynder hjertemassage og kunstigt åndedræt.
  1. Giv hjertemassage og kunstigt åndedræt
    • Giv skiftevis hjertemassage med 30 tryk og 2 indblæsninger
    • Fasthold en konstant trykdybde på 5 - 6 cm
    • Fortsæt til der kommer tegn på bedring hos personen: når personen åbner øjnene og trækker vejret normalt eller til professionel hjælp overtager.
  1. Hvis der er normal vejrtrækning, skal du lægge personen i stabilt sideleje